Την Κύπρο ζήτησαν από τους Βρετανούς οι Αμερικανοί για να κτυπήσουν το Ιράν

Πρόσβαση στο Ακρωτήρι της Κύπρου ζήτησε η Αμερικανική κυβέρνηση για την αύξηση των δυνάμεων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου προφανώς για τη μελλοντική εκτέλεση αποστολών εναντίον του Ιράν.

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε επίσης πρόσβαση, πέρα από το Ακρωτήρι, στη βάση Diego Garcia στον Ινδικό Ωκεανό και τη Νήσο Ascension στον Ατλαντικό. Παρόλα αυτά, μετά από την παρέμβαση του Βρετανού Γενικού Εισαγγελέα, η Βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να απορρίψει το αμερικανικό αίτημα με το αιτιολογικό ότι εφόσον το Ιράν δεν προβάλει άμεσο και ξεκάθαρο κίνδυνο για το κράτος, τυχών παραχώρηση εδαφών για την εξαπόλυση προληπτικού κτυπήματος αποτελεί παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian, η άρνηση έχει μέχρι στιγμής διατυπωθεί ανεπίσημα ενώ στους κύκλους του Βρετανικού κοινοβουλίου επικρατεί αναβρασμός διότι η αντίδραση στα αμερικανικά αιτήματα διαπερνά τις κομματικές γραμμές και αφορά πολύ περισσότερα ζητήματα από το διεθνές δίκαιο. Η άποψη που φαίνεται να επικρατεί είναι ότι η Βρετανία δεν έχει μέχρι στιγμής ανάγκη να υποχωρήσει σε αυτό το ζήτημα διότι το αμυντικό πρόβλημα που θέτουν οι πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν αντιμετωπίζεται εν μέρει από την παρουσία του Βρετανικού στόλου στον Περσικό Κόλπο αλλά και από την ετοιμότητα των Ισραηλινών και Αμερικανικών δυνάμεων απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο εκτράχυνσης της κατάστασης. Χρήση βρετανικού εδάφους για ένα κτύπημα, ειδικά προληπτικό, θα μπορούσε να βλάψει ανεπανόρθωτα τη θέση της Βρετανίας στον Αραβικό κόσμο και να προσκαλέσει ιδιαίτερα επώδυνα αντίποινα, ειδικά σε επίπεδο τρομοκρατικών δράσεων.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία, Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: