Επανάσταση: αντιαεροπορικό βλήμα… για υποβρύχια (βίντεο)

Είναι πολλές οι χώρες που το δοκίμασαν, πολλές οι βιομηχανίες που πειραματίστηκαν αλλά τελικά καμία δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να παράξει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύστημα αντιεροπορικού πολέμου για υποβρύχια.

Το σύστημα που παρουσίασε αυτές τις μέρες η DCNS υπόσχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση, εμμέσως μεταβάλλοντας και τις υποβρυχιακές και ανθυποβρυχιακές τακτικές. Σε συνεργασία με την MBDA, η DCNS σχεδίασε το σύστημα A3SM το οποίο θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις με διαφορετικά χαρακτηριστικά ολοκλήρωσης σε πλατφόρμες.

Η πρώτη έκδοση θα αφορά σύστημα πολλαπλών εγκιβωτισμένων βλημάτων Mistral σε διαμέρισμα υδροστεγές και ανθεκτικό σε πιέσεις αντίστοιχες με τα επιχειρησιακό βάθος του υποβρυχίου.   Το σύστημα θα είναι τοποθετημένο σε ιστό πλησίον των περισκοπίων και θα μπορεί να βάλει εναντίον αεροσκαφών από βάθος περισκοπίου.

Η δεύτερη έκδοση αφορά την υιοθέτηση υποβρύχιου οχήματος, μια κλασική σχεδίαση που ακολουθεί και τη φιλοσοφία που εφαρμόζεται σε βαλλιστικούς πυραύλους. Το υποβρύχιο εκτοξεύει από τον τορπιλοσωλήνα όχημα το οποίο μεταφέρει τον πύραυλο στην επιφάνεια. Από εκεί και έπειτα, εκρηκτικός μηχανισμός αφαιρεί το «καπάκι» του οχήματος, οι προωθητές αρχικού σταδίου (boosters) οδηγούν τον πύραυλο έξω από το όχημα μέχρι και ένα προκαθορισμένο ύψος και από εκεί και πέρα ο ενσωματωμένος αισθητήρας και οι κύριοι προωθητές αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Η DCNS υποστηρίζει ότι με την ολοκλήρωση του A3SM στο σύστημα μάχης Subtics η αποτελεσματικότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλή. Κι εδώ ακριβώς είναι το κρίσιμο χαρακτηριστικό ολόκληρης της σχεδίασης. Πρωτεύουσας σημασίας παραμένει ο αισθητήρας (ο οποιός είναι προφανώς εγκατεστημένος στο υποβρύχιο) ο οποίος μπορεί να παρέχει στοιχεία ελέγχου πυρός στο A3SM, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για ένα στόχο αρκετά πάνω από αυτή. Τα στοιχεία αυτά δε, θα πρέπει αμέσως μετά να διαβιβαστούν στον αισθητήρα του πυραύλουο οποίος θα προχωρήσει σε ημι-αυτόνομη έρευνα για εναέριους  στόχους ενδιαφέροντος.

Προαπαιτούμενο βέβαια θα είναι η πρόσκτηση στόχου και η διαδικασία εκτόξευσης να είναι τόσο ταχεία και ακριβής ώστε ο χρόνος αντίδρασης για την εναέρια πλατφόρμα να είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Εναλλακτικά, ένα ελικόπτερο θα μπορέσει να εντοπίσει και να βάλει εναντίων υποβρυχίου πολύ πριν το τελευταίο αντιληφθεί την απειλή, εντοπίσει με (σχετική) ακρίβεια το στόχο και βάλει εναντίον του.

Κάποια από αυτά τα ζητήματα είναι οι αιτίες που έχουν καθυστερήσει την παραγωγή ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας υποβρυχίων. Όμως ο αγώνας για το πρώτο λειτουργικό σύστημα είναι αυτή τη στιγμή σκληρός και οι μνηστήρες της αγοράς είναι «βαριά» ονόματα: η Raytheon με τον Sub-launched AIM-9 αλλά και η Diehl με τον IDAS.

Από ό’τι φαίνεται, ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος σύντομα δεν θα είναι όπως τον ξέρουμε.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: